Самый языкатый сайт Одессы

Одеситам розповіли, як не підхопити сальмонельоз на Великдень

Одеситам розповіли, як не підхопити сальмонельоз на Великдень

Наближається Великдень – час пишних застіль, під час якого зростає ризик захворіти на сальмонельоз.

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Медицині відомо близько 2 тисяч бактерій цього роду, із них в Україні близько 500 видів провокують кишкові захворювання у людини.

Як розповіли у ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, збудники сальмонельозу надзвичайно стійкі до впливу низьких температур, а також інших проявів зовнішнього середовища. У випорожненнях тварин ці бактерії здатні зберігатися протягом трьох років, у воді прісних водойм – до чотирьох місяців, у морській воді – до 27 днів, у молочних продуктах – до 20 днів, у заморожених продуктах – до 750 днів, у м’ясі – до шести місяців, у маслі – до 200 днів. Є багато штамів сальмонел стійких до дії антибіотиків, однак, вони легко гинуть від дезінфікуючих розчинів.

До найпоширеніших джерел і резервуарів збудників сальмонельозу належать сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, та сільськогосподарська птиця (гуси, качки, кури), а також дикі водоплавні птахи, у яких сальмонельоз протікає безсимптомно.

Людина як джерело збудника сальмонельозу грає значно меншу роль. Найбільшу небезпеку становлять бактеріоносії, які перехворіли у легкій або безсимптомній формі, не звертались за лікуванням і виділяють сальмонели з калом та сечею. Хворий на сальмонельоз або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає, через брудні руки може забруднювати готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, холодець, інші м’ясні та кондитерські вироби.

Інкубаційний період при сальмонельозі становить, в середньому, від 6 до 48 годин. Захворювання починається гостро, з симптомами інтоксикації: слабкість, запаморочення, головний біль, підвищення температури тіла до +38-39°С, озноб. З’являються ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту – болі у шлунку, біля пупка, багаторазова блювота, діарея (пронос) з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день.

Легка форма захворювання проходить без високої температури, з одноразовою блювотою і розрідженим випорожненням. Нормалізація стану відбувається за один-два дні, і людина до третього дня повністю здорова.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top