Самый языкатый сайт Одессы

Чим загрожує Чорному морю підрив Каховської ГЕС

Чим загрожує Чорному морю підрив Каховської ГЕС

Внаслідок руйнування дамби Каховської ГЕС стався величезний викид забруднюючих речовин у Черне море. Це негативно вплине на флору та фауну водойми.

Так, внаслідок підриву машинного відділення Каховської ГЕС відбувся витік машинного масла. За попередніми оцінками, обсяг виливу складає від 400 до 600 тон. Про це повідомили у Українському науковому центрі екології моря.

«Каховська ГЕС розташована на відстані 90 км від Дніпровсько-Бузький лиману, а швидкість течії складає близько 24 км на годину. Це означає, що за 4 години забруднення може досягти лиману», — заявили екологи.

Модельні розрахунки показують, що за кілька днів забруднення може дійти до Чорного моря.

Для того, щоб зробити прогноз стосовно кількості нафтопродуктів, які потраплять в Чорне море, необхідне детальне моделювання з урахуванням всіх джерел забруднення. Така модель має враховувати швидкість розповсюдження води з водосховища, а також площі затоплення, — зазначили у центрі.

Можливі екологічні наслідкі екокатастрофи включають:

• Забруднення води: масло, яке потрапило до води, може негативно вплинути на водний біотоп і та унікальну флору та фауну, яка є нижче за течією. Воно може також вплинути на якість води для людей і домашніх тварин.

• Забруднення ґрунту: нафтопродукти, які потрапили на ґрунт, можуть спричинити забруднення ґрунту і негативно вплинути на рослинність.

• Вплив на морське середовище: частка нафтопродуктів може потрапити до Чорного моря, що вимагає детального моделювання для прогнозування впливу на морське середовище.

• Вплив на дику природу: забруднення води і ґрунту негативно впливає на дику природу, зокрема птахів, рибу та інших водних тварин.

«Щоб усунути ці наслідки та мінімізувати шкоду, наразі вживають необхідні заходи, включаючи ліквідацію наслідків виливу, очищення забруднених ділянок і відновлення пошкоджених екосистем», — підсумували в Українському науковому центрі екології моря.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top