Самый языкатый сайт Одессы

На Одещині більше не висаджуватимуть павловнію

На Одещині більше не висаджуватимуть павловнію

На Одещині павловнія – доволі розповсюджене дерево, яке швидко росте. Кілька років тому її у нашому регіоні деякі фермери почали вирощувати у промислових масштабах для видобутку деревини. Однак тепер ця рослина потрапила до списку чужорідних.

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Міндовкілля затвердило перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець своїм наказом затвердив перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів (наказ № 695/39751).

До Переліку увійшли 13 видів: айлант найвищий, аралія маньчжурська, в’яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський.

Відтепер ці види заборонено використовувати для створення та відновлення лісів та полезахисних смуг в Україні. Водночас висаджені до набуття Переліком чинності дерева зі списку не будуть вирубуватися.

Чужорідні види дерев здатні змінити або знищити цілі екосистеми. Не маючи природних ворогів на нових територіях, інвазійні види швидко розмножуються, захоплюють простір та витісняють місцеві види із природних ландшафтів.

«Три мільйони гектарів лісів в Україні постраждали через російську агресію та потребують відновлення. Затвердження Переліку інвазійних видів – це історичний природоохоронний крок, який дозволить відновити в Україні стійкі до кліматичних змін ліси з високими захисними властивостями та без агресивних видів-чужинців», – підкреслив Руслан Стрілець.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top