Самый языкатый сайт Одессы

Империя наносит ответный удар — основные тезисы по «делу Труханова» в интервью руководителя НАБУ Артема Ситника

Империя наносит ответный удар — основные тезисы по «делу Труханова» в интервью руководителя НАБУ Артема Ситника

В последнем интервью hromadske.ua руководитель НАБУ Артем Сытник сделал несколько важных заявлений, в том числе и на одесскую тематику. Это явно политическое интервью, которое стоит подробно разобрать, чтобы понять, какие послания устами Сытника преподносят украинским чиновникам зарубежные кураторы НАБУ.

Цитируем языком оригинала:

«Ми особисто були свідками того, як тітушки в суді щодо міського голови Одеси Геннадія Труханова перешкоджали роботі журналістів. Але чи заважають тітушки суддям чи прокурорам, на вашу думку?

Суддям у таких умовах непросто працювати. Коли в залі стоять якісь здорові хлопці, а поліція фактично не забезпечує громадський порядок, уже є сумнів, що суддя не працює в умовах тиску. Так не повинно бути. Фактично, ці хлопці вирішують, кого пускати в суд, кого не пускати. Це має бути компетенція суду, а не якихось хлопців, які називають себе «дружинниками», чи ще кимось.

Безумовно, коли суди працюють щодо резонансних справ, часто це умови тиску на суддів. Візьмемо справу Миколи Мартиненка: прийшло 18 народних депутатів, 3 чинних міністри. Усі кричать на суддю, а за спинами стоять якісь великі хлопці, які не зрозуміло чим займаються і не можуть пояснити, як тут опинилися.

Тому одне з головних завдань — убезпечення Антикорупційних суддів від такого тиску, щоб вони могли ухвалювати законні рішення».

Явный намек — Сытник надеется, что дело Труханова будет рассматривать новый, Антикоррупционный суд, а не Соломенский, который проявил явную лояльность по отношению к мэру Одессы. Также, Сытник понимает, что на основании неудач НАБУ в деле Труханова и им подобных будет проводится кампания по дискредитации антикоррупционных органов. И рассчитывает на поддержку зарубежных партнеров и в дальнейшем:

«Я не думаю, що це були останні спроби знищити НАБУ і зробити максимально важким наше життя. Тому, якщо хтось уважає, що влада заспокоїлася і більше не намагатиметься нас знищити, то в мене таких ілюзій немає.

Так, було приємно, що практично весь світ став на захист НАБУ. Це й Міжнародний валютний фонд, і Всесвітній банк, і Європейська комісія, і посольства практично всіх країн, навіть тих, з якими в нас раніше не було особливих відносин.

Чесно кажучи, я навіть не очікував, що будуть такі сильні посилання щодо спроб української влади вчинити неприпустимі дії. Ці сильні посилання завершилися тим, що влада взяла паузу, і, напевне, напрацьовує інші сценарії знищення.

Але головне, що суспільство підтримало Антикорупційне бюро. Влада це побачила й злякалася. Це дуже хороший сигнал, це значить, що влада не повністю глуха до голосу народу й наших стратегічних партнерів!».

Теперь конкретно о ходе рассмотрения дела Труханова в киевских судах:

«Труханов більш ніж два місяці був поза межами України, постійно продовжуючи собі то відпустки, то відрядження. Щойно він отримав повідомлення про підозру, повернувся до України. Звідки в нього була така впевненість, що це безпечно для нього?

Мабуть, найкраща відповідь— це рішення суду щодо нього (Труханова взяв на поруки нардеп від БПП Дмитро Голубов — ред.). Мені це рішення абсолютно не зрозуміле. Адже деяких підозрюваних, які не є організаторами цієї схеми, арештували із заставою в п’ять мільйонів.

А щодо людини, яка була організатором злочину (Труханова — ред.), і суд прямо написав, що підозра обґрунтована — чомусь обирається запобіжний захід, який несе ризики для поручителя у вигляді штрафу на кілька тисяч гривень. Отже, мені здається, щось він знав, коли вирішив повернутися в Україну.

Розслідування фактично завершене. У мене з Назаром Холодницьким (керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — ред.) була домовленість і я зроблю все можливе, аби ми завершили це розслідування у двомісячний термін, тобто до травня».

То есть Сытник почти в открытую обвиняет украинские суды (и тех, кто ими на самом деле руководит) в саботаже дела Труханова и его команды. Также практически в открытую Сытник намекает, что Труханову якобы сливали важную для него информацию по ходу его дела. Именно поэтому в интервью делается акцент на том, что в НАБУ был проведен внешний аудит и там,  где «течет», уже не будет утечек информации. НАБУ будет учиться на собственных ошибках, более того, его детективов, похоже заставят делать правильные выводы.

«Ви проводили власний зовнішній аудит. Які там його результати?

Завдання зовнішнього аудиту — це неупереджений і професійний погляд на те, що відбувається в НАБУ. Наскільки ефективно використовуються гроші й ресурси. Цей аудит ще не повністю проведений, нині фактично формуються його висновки. Чесно кажучи, я не знаю, що там буде написано.

В аудиті брали участь представники Міністерства юстиції США, які тривалий час проводять аналогічні дослідження у правоохоронних органах США. Вони періодично приїжджали, отримували дані. Почалося це десь у грудні. Тому до середини березня ми сподіваємося отримати якісь висновки».

Полный текст интервью «Не маю ілюзій, що влада облишила спроби нас знищити»:

https://hromadske.ua/posts/pro-vidstavku-ne-dumayu—direktor-nabu-artem-sitnik

Для тех, кто умеет читать между строчками, интервью Сытника  является достаточно самокритичным. Директор НАБУ как бы признает, что первый бой с мощной коррупционной системой его организация проиграла, не учтя особенности национального правосудия. Но ни НАБУ, ни его кураторы не готовы отступать. Слишком много вложено в проект «Послемайданная Украина», чтобы можно было просто так потерять и результат, и вложенные инвестиции.

И уже ближайшее заседание по апелляции по отстранению Геннадия Труханова от должности покажет, есть ли у антикоррупционеров какие-либо действенные рычаги влияния на «милые и понимающие» суды в Украине. Недавний обыск НАБУ в кабинете другого судьи — это как раз из этой темы.

Напомним, 1 марта Детективы Национального антикоррупционного бюро пришли с обысками к судье Шевченковского районного суда Киева, который, как считают в НАБУ, мог задекларировать недостоверные данные.  Обыск прошел в рамках досудебного расследования в уголовном деле по ст. 366-1 УК Украины (декларирование недостоверной информации).  Обыск прошел в кабинете судьи Олега Линника.

Он стал известен в конце прошлого года в связи с вынесением условного приговора Юрию Крысину, которого считают причастным к убийству журналиста Вячеслава Веремия. Судья объяснял свое решение тем, что обвинительный акт касался хулиганства (ч. 4 ст. 296 Уголовного кодекса), а не убийства.

IVASI.NEWS. Народный сайт Одессы! 

Как Одесский горсовет проголосовал за покупку здания «Краяна» (видео-свидетельство)

Top