Самый языкатый сайт Одессы

В Одесі тренують понад 50 собак-поліцейських: тварини допомагають розкривати злочини

В Одесі тренують понад 50 собак-поліцейських: тварини допомагають розкривати злочини

За 2022 рік завдяки ефективному застосуванню службових собак одеські кінологи допомогли розкрити 559 злочинів, із них 7 вбивств, 1 зґвалтування, 6 тяжких тілесних ушкоджень, 29 розбоїв та пограбувань, 231 крадіжка. Також вони сприяли вилученню понад 65 кг наркотичних засобів.

Підготовкою службових собак займаються майже 40 працівників, кінологічний штат нараховує понад 50 собак – німецькі та бельгійські вівчарки, лабрадори, англійські спрингер-спанієлі, добермани та ротвейлери. Вони пліч-о-пліч з іншими службами поліції протидіють злочинності та допомагають громадянам. Про це розповіла начальник Кінологічного центру ГУНП в Одеській області Олена Чернілевська-Ісайко.

«Залежно від хисту тварин, ми тренуємо їх за чотирма напрямками: пошук людей та речей; пошук тіл; пошук наркотичних засобів, а також пошук вибухових речовин і пристроїв, вогнепальної зброї, набоїв. Також ми залучаємо собак до участі у забезпеченні правопорядку, протидії злочинності, профорієнтації та навіть антитерористичних заходів. За останнім напрямком ми підготували службового собаку для підрозділу «КОРД», — розповідає Олена Чернілевська-Ісайко.

Для комфортного життя та тренування для вуханів у Кінологічному центрі облаштована територія розміром з гектар – відкриті та закриті вольєри, дресирувальний майданчик, побудований за міжнародними стандартами, та сучасний ветеринарний пункт.

Там собаки проводять більшість часу, якщо не знаходяться «в полі» або на навчанні. А вчаться вони завжди. Із 2-3 місяців кінологи навчають вуханів слухняності, потім собаки складають невеличкий тест, який дає можливість фахівцям спрогнозувати, за яким напрямком ті будуть працювати надалі. Наприклад, якщо собака дуже охоча до ласощів, з неї вийде гарний розшуковець.

«Робочий день кінолога починається з піклування про підопічних. Обов’язкова ранкова прогулянка, яка дає можливість працівнику побачити, в якому настрої перебуває собака, чи готовий він до виконання завдань. Також під час вигулу тваринам влаштовують гігієнічні процедури: їх вичісують, перевіряють на наявність кліщів тощо. А далі за розпорядком щоденні тренування, виїзди на практику на слідові поля та у різні райони міста, допомога у розкритті злочинів тощо. Під час війни до основної роботи кінологів додалися чергування на блокпостах, патрулювання, також ми готуємося до несення служби на деокупованих територіях України. Нам не звикати, адже з 2014 року ми працювали в зоні АТО/ООС. Зміна кінолога ненормована. По перше, тварини потребують постійної уваги, по-друге, наша допомога може знадобитися будь-якої миті», — зазначає Олена Вікторівна.

Крім того, кінологи зі своїми собаками беруть участь у чемпіонатах, які проводяться правоохоронними органами, наприклад, у всеукраїнському чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів, де вже неодноразово виборювали призові місця. Та й у вільний від роботи час кінологи також не розлучаються зі своїми вуханями. Зокрема, вони разом з одеською громадською організацією проводять для людей з особливостями розвитку каністерапію. Це – особливий метод позитивного психосоціального і фізіореабілітаційного впливу на людей, які цього потребують, через спеціально керованих і навчених собак.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top