Самый языкатый сайт Одессы

Безбар’єрність та доступність в одеських медустановах викликає питання

Безбар’єрність та доступність в одеських медустановах викликає питання

До редакції IVASI.NEWS звернулися представники ГО Організації інвалідів «Спілка захисту прав осіб з інвалідністю «Справедливість та соціальна рівність» з проханням звернути увагу на порушення вільного доступу до будівель та приміщень деяких медустанов Одеси осіб з інвалідністю.

На їхню думку, ряд медичних установ м.Одеса порушують вимоги постанови № 391 від 28 березня 2018 р про доступність та безбарєрність для маломобільних груп населення.

Зокрема, Одеська Обласна Клінічна Лікарня по вул. Академіка Заболотного, 26 встановила пандус під великим кутом нахилу.

«Рейки на ненадійних опорах, відсутність будь-яких поручнів — вся ця конструкція не просто не надійна, вона є небезпечна. Про тактильну плитку і вивіски зі шрифтом Брайля навіть немає сенсу говорити», — йдеться у зверненні.


Одеський регіональний клінічний протипухлинний центр, що знаходиться по вулиці Нежданової, 32, взагалі пандус не встановив. При тому, що до цього медичного закладу ведуть досить високі сходи.


В Консультативно-діагностичному центрі № 6 на Маршала Говорова, 26а заїзд для маломобільних пацієнтів розташований під нормальним кутом нахилу, але плиткове покриття слизьке.

«Очевидно, адміністрація більше турбувалася про зовнішній вигляд установи», — нарікають пацієнти. — Консультативно-діагностичний центр №20 по вулиці Левітана, 62, навіть про зовнішній вигляд свого пандусу не надто турбується. Вже не кажучи про стан, відповідність нормам будівництва і безпечності цієї максимально слизької конструкції».



Усі ці медичні заклади є учасниками Програми медичних гарантій-2022. Тобто, підписавши договір за цією програмою, дані лікарські установи були зобов’язані виконати всі вимоги програми. Однією з Вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 391, є наявність умов для медичного обслуговування та вільного доступу до будівель і приміщень надавача медичних послуг осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до законодавства.

«Ми глибоко стурбовані такою ситуацією, адже винуватець тут не один. Вважаємо своїм обов’язком звертати увагу на такі проблеми, адже вони шкодять і репутації Одеського регіону і показують відсутність проєвропейських поглядів та засад безбар’єрності в нашому суспільстві не лише серед населення, а й серед керівництва Управління охорони здоров’я», — йдеться у повідомленні.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top