Самый языкатый сайт Одессы

На Одещині скорочуються площі під виноградниками

На Одещині скорочуються площі під виноградниками

В Одесі відбувся круглий стіл на тему «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху до вступу України до Європейського Союзу в умовах воєнного стану».

Клімат, наявність значної кількості лиманів та озер, схили яких народжують високої якості виноградну лозу, зробили Одещину центром виноробства.

Як повідомили в Одеській ОВА,, площі насаджень в Одеському регіоні становлять майже 24 тисячі гектар, з них 9000 гектар столових сортів винограду і 14 000 — технічних сортів для виробництва вина. Це складає майже 70% від загальної площі насаджень в Україні.

Виноградарством в області займаються 189 сільгосппідприємств. Щорічний обсяг вирощеного винограду в середньому складає 260 тисяч тонн: 90 000 — столового винограду і 170 000 тонн – технічного.

Директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова повідомила, що аграрії майже перестали закладати молоді посадки виноградників: скорочуються площі під виноградниками, а тривалість життя самих насаджень складає 20-25 років. Тому для їх оновлення та підтримання високого рівня продуктивності необхідно щороку закладати не менше 1000 гектар молодих виноградників.

За оцінкою українських, і одеських в тому числі виноробів, найбільшим податковим навантаженням для вітчизняних виноробних підприємств є акцизний податок на 1 літр ігристого вина. При цьому, у країнах ЄС ставка акцизного податку на вина ігристі є нульовою.

«Внаслідок законодавчого та податкового навантаження на українські підприємства, якого немає у багатьох виноробних країнах світу, вітчизняні виробники виноробної продукції знаходяться у скрутному становищі у порівняннi з іншими суб’єктами українського та міжнародних ринкiв. У країнах ЄС вина виноградні натуральні (ігристі й неігристі) не підлягають маркуванню знаками акцизного податку, а самі вони належать до групи харчових продуктів, а не до алкогольних напоїв» – зазначив директор Корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко.

Заслухавши виступи народних депутатів, членів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, провідних науковців, експертів, досвідчених виробників та переробників виноградної продукції, учасники засідання круглого столу прописали в Резолюції реальні шляхи вирішення проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі і передали свої ініціативи керівництву країни.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top