Самый языкатый сайт Одессы

На одеських пам’ятниках архітектури з’явилися захисні емблеми

На одеських пам’ятниках архітектури з’явилися захисні емблеми

У серпні 2022 року Виконавчий комітет Одеської міської ради ухвалив рішення «Про затвердження переліку визначних пам’яток м. Одеси для розміщення на них відмітного знака «Блакитний щит». Перелік налічує 51 пам’ятник: 40 – національного та 11 – місцевого значення.

Міжнародний відмітний знак «Блакитний щит» використовується у світі для позначення пам’яток культурної спадщини. Його форму визначено Гаазькою конвенцією 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Цей знак сигналізує про те, що об’єкт, на якому він розташований, є пам’яткою і не використовується у військових цілях, тому не може бути об’єктом збройної агресії.

Враховуючи, що Україна є стороною Гаазької конвенції, з метою захисту та збереження об’єктів культурної спадщини ініціативу розміщення знаків «Блакитний щит» було підтримано керівними органами ЮНЕСКО.

У рамках грантової допомоги від ЮНЕСКО, наданої одеській громадській організації Museum for change, профінансовано виготовлення відмітних знаків для 51 пам’ятника.

На початку листопада у відповідь на звернення Одеського виконавчого комітету Міністерство культури та інформаційної політики України дозволило розміщення знаків «Блакитний щит» на пам’ятках національного значення в Одесі.

Нині більшість знаків вже встановлено. Процес розміщення відмітних знаків на пам’ятках, що увійшли до переліку, проводиться за сприяння структурних підрозділів Одеської міської ради, Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації та активної участі громадськості.

Так, знаки «Блакитний щит» з’явилися на всіх будинках Приморського бульвару, одеській мерії, Художньому музеї, Музеї західного та східного мистецтва, Одеській національній науковій бібліотеці, будинках Лібмана та Руссова та інших.

Top