Самый языкатый сайт Одессы

Румуни просять вирішити проблему пов’язану з викладанням «неіснуючою молдовською мовою” на Одещині

Румуни просять вирішити проблему пов’язану з викладанням «неіснуючою молдовською мовою” на Одещині

Національна Рада румунів України звернулася до українського керівництва з вимогою офіційно відректися від використання терміну “молдовська мова” на території України.

Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.

До Президента України, прем’єр-міністра, Міністра освіти та науки звернулися представники громадської спілки, яка налічує понад 20 національно-культурних товариств та органів преси румунської спільноти України з Чернівецької, Закарпатської, Одеської та Київської областей України.

“Звертаємось до Вас з проханням офіційно припинити використання радянської, російсько-імперської назви “молдовська мова” на державному рівні та у публічному просторі України, остаточно вирішити проблему пов’язану з викладанням неіснуючою “молдовською мовою” замість румунської у закладах загальної середньої освіти Одеської області та забезпечити повернення в цих школах викладання румунською мовою за єдиною шкільною програмою подібними діючими закладами освіти Закарпатської та Чернівецької областей”, – сказано у тексті звернення.

Зазначаеться, що Одещина – єдиний регіон в Україні, де досі не відмовились від терміну “молдовська мова”, яка не визнана ніде у світі. Навіть у Молдові офіційною мовою визнана румунська.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top