Самый языкатый сайт Одессы

Що знайшли ревізори в Одеському обласному центрі соціально значущих хвороб

Що знайшли ревізори в Одеському обласному центрі соціально значущих хвороб

Фахівці Південного офісу Держаудитслужби провели ревізією окремих питань фінансово-господарської діяльності Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб» Одеської обласної ради» за період з 01 березня 2018 року по 01 вересня 2022 року.

Про це інформує Держаудитслужба:

https://dasu.gov.ua/ua/news/4509

Були встановлені фінансові порушення на суму 63 млн грн, зокрема тих, що призвели до втрат, на суму 29,1 млн грн.

Слід зазначити, що керівництво Центру на свій розсуд розпоряджалося державними коштами, які призначалися на оплату праці медиків. Наприклад, лише керівному складу Центру безпідставно виплатили так звані «ковідні» доплати у розмірах 200–300 % заробітної плати на суму 3,9 млн грн. Загалом незаконно виплачено різних доплат та премій у розмірі 9,7 млн грн.

Водночас працівникам, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз і працюють із живими збудниками туберкульозу, не доплатили 4,4 млн грн установленої законодавством необхідної допомоги на оздоровлення під час відпустки.

Невжиття достатніх заходів щодо використання протитуберкульозного препарату «капреоміцин» у межах строку придатності призвело до завдання збитків державному бюджету на загальну суму 4,6 млн грн. Тобто тоді як в інших регіонах не вистачало життєво необхідних ліків, вони зберігалися на складі в Одесі без використання, поки не сплинув термін придатності.

Установлено, що керівництвом Центру у 2021 році зайво витрачено 2,3 млн грн на оплату продуктів харчування без фактичного їх отримання. Продукти закупалися й передавалися на відповідальне зберігання. Слід зазначити, що серед продуктів, які відправлені на «відповідальне зберігання», – хліб та молочні вироби з обмеженим терміном придатності. Завдяки втручанню ревізорів повернуто до бюджету 1,6 млн грн.

Під час ревізії встановлено, що придбане на 29,4 млн грн Центром медичне устаткування для боротьби з COVID-19 не було введено в експлуатацію і перебуває на зберіганні в заводській упаковці. На складі під час ревізії виявлено обладнання, яке має російське походження.

А частина обладнання клініко-діагностичної лабораторії, яку також передали в пік епідемії на відповідальне зберігання, взагалі десь зникла. Усього «зникло» різного обладнання на суму 1,1 млн грн. Коли це сталося, – ніхто не знає.

За допущені порушення фінансової дисципліни на 4 посадових осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення за ст. 164-2 КУпАП, та за ст. 164-14 КУпАП – 2 протоколи про адміністративне правопорушення за порушення законодавства про публічні закупівлі.

Матеріали ревізії передано до УСБУ в Одеській області.

Про результати ревізії поінформовано Департамент охорони здоров’я Одеської обласної адміністрації.

Top