Самый языкатый сайт Одессы

Стали відомі подробиці зникнення начальника штабу Одеського загону морської охорони

Стали відомі подробиці зникнення начальника штабу Одеського загону морської охорони

Начальник штабу Одеського загону морської охорони Держприкордонслужби України Олексій Чортков зник 1 червня 2021 року. Шукали його досить довго, розглядали різні версії того, що сталося. Офіційно Чортков досі числиться безвісти зниклим.

Випадок став причиною службового й кримінального розслідування. До останнього одразу ж долучилися військова контррозвідка СБУ та ГУР Міноборони.

Спочатку було висунуто версії про пограбування й вбивство. Однак після того, як у тролейбусі знайшли вимкнений телефон капраза, припущення про «загальнокримінальну» причину зникнення відійшли на другий план. Невдовзі з’явилася версія про те, що Чортков нібито перебував у гральній залежності та програвав великі гроші в інтернет-лотереях, позичаючи гроші в колег — ішлося про сотні тисяч гривень.

Також перевіряли гіпотезу про самогубство.

За інформацією власних джерел видання «Думська», морський прикордонник живий-здоровий і зараз перебуває в Криму.

З’ясувалося, що Олексій Чортков довгий час працював на ФСБ рф. Завербували його ще 2013 року, незадовго до початку війни. Усі ці роки він справно передавав кураторам секретну інформацію, а таємнича пропажа — це те, що на сленгу розвідки називається «ексфільтрацією», тобто виведенням успішного агента в безпечне місце.

«За кілька місяців до зникнення Чорткова стало відомо, що в керівництві загонів є чимало «кротів», — пише видання. — Почалася серйозна перевірка, контррозвідувальні заходи, і схоже, капітану першого рангу стало страшно — кільце навколо нього звужувалося. Він запросив куратора про ексфільтрацію і отримав добро — разом із планом і відповідним забезпеченням».

Чортков вибрав як початок свого довгого маршруту звичайний тролейбус, мало не перший на лінії, що дозволило уникнути зайвих очей. Залишив там вимкнений телефон. Потім узяв таксі і виїхав на ньому до Миколаєва. Звідти приватною маршруткою — до Криму. Кордон шпигун перейшов за підробленими документами.

Треба сказати, що Одеський загін МО на той момент оберігав державний кордон у Чорному морі на ділянці протяжністю 275 морських миль — від Криму до дельти Дунаю, а ще ніс дозор на 98 морських милях по самому Дунаю. Зниклий начштабу брав участь у розробленні плану оборони цих рубежів та володів секретною інформацією.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top