Самый языкатый сайт Одессы

Як Служба автомобільних доріг в Одеській області живе під час війни

Як Служба автомобільних доріг в Одеській області живе під час війни

З початком повномасштабного вторгнення всі роботи з капітального ремонту, будівництва, реконструкції та поточного середнього ремонту доріг призупинені на невизначений термін. Тому сьогодні завдання Служби автодоріг в Одеській області — підтримання у проїзному стані доріг.

Про це розповів виконувач обов’язків начальника служби автомобільних доріг на Одещині Андрій Донченко.

Весь минулий рік Служба займалася повноцінним утриманням доріг: ямковий ремонт, нанесення розмітки, встановлення дорожніх знаків, допомога ЗСУ та військовим адміністраціям.

«Нас залучали у ряді завдань та невідкладних справ, як спеціалістів-дорожників. Минулого року виконали близько 300 тисяч квадратних метрів ямкового ремонту. Здебільшого на дорогах міжнародного значення та на перспективних шляхах, як Т-16-27, що веде до кордону з Молдовою; М-15 Одеса-Рені на місто Бухарест та Н-33, яка поєднує Білгород-Дністровський та Одеський район. Воєнна ситуація дала нову перспективу цим дорогам, створивши альтернативу руху, наприклад, до Європейського союзу», — розповів Андрій Донченко.

Служба зробила три майданчики для зберігання протиожеледних матеріалів, які сьогодні використовуються як тимчасові платформи відстою транспортних засобів.

«Це полегшило рух, тому що на узбіччя від Рені до Ізмаїла було заставлено вантажівками. Фури стояли у два-три ряди, подекуди перекриваючи смуги руху. Хоч ці майданчики трошки покращили ситуацію, їх недостатньо. Цього року ми вирішуватимемо питання відстою транспорту», — говорить голова Служби.

З періоду вторгнення в результаті ракетних атак були зруйновані або пошкоджені саме мостові споруди. Їх не вдасться так швидко полагодити, як автомобільну дорогу. Дорожники відразу обстежують ділянку, визначають причину руйнування, роблять подання до поліції про факт руйнації. Потім починають роботи.

Щодо розпочатих проектів, то, за словами Андрія Донченка, їх планують закінчити:

«Ми плануємо закінчити те, що почали, тому що недороблена дорога руйнується швидше. Маємо близько 150 різних проєктів, а в рік за нормальних умов можемо реалізувати до п’яти. У 2022 році планували почати будівництво нової транспортної розв’язки «Два стовпи», наразі проєктування продовжується, але це власна ініціатива, без фінансування. Крім цього є важливі проєкти по будівництву обходу Одеси, якого сьогодні немає. Доводиться їздити через селища Усатове чи Котовського. Також не закінчили обхід у районі Сухого Лиману, розв’язки на трасі Київ-Одеса».

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top