Самый языкатый сайт Одессы

Покрова Пресвятої Богородиці – особливе свято для українців

Покрова Пресвятої Богородиці – особливе свято для українців

14 жовтня 2022 року українці відзначать важливе релігійне свято — Покрова Пресвятої Богородиці, яке пов’язане з багатьма традиціями та заборонами. Цього дня згадуються події 910 року, коли Діва Марія з’явилася мешканцям Константинополя та убезпечила їх від ворога під час облоги.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначається з 1164 року. А встановив його князь Андрій Боголюбський на згадку про диво, яке, згідно з церковним переказом, сталося 910 року в обложеному сарацинами Константинополі. Віруючі зібралися у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богородиці, і благали Господа захистити місто від ворогів. Юродивий на ім’я Андрій і його учень, знатний візантійський юнак Єпіфаній, що знаходився в церкві, побачили Богородицю, що йшла повітрям, в оточенні святих, які співали духовні піснеспіви.

Діва Марія почала молитися за всіх християн, а потім, знявши з голови сяюче покривало — омофор, розтягла його над храмами, що стояли, ніби захищаючи їх від усіх бід. Потім Богородиця зникла. Незабаром після цієї події вороги відступили від Константинополя.

В Україні на Покрову завжди відзначався також День козацтва. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю покровителькою і часто зверталися до неї в молитвах, просячи захистити від ворожих куль і шабель та дати мудру пораду. Саме цього дня козаки збирали велику раду, обирали гетьмана та членів старшини, розробляли проекти військових походів та плани на перспективу.

ВСЕ СТАТЬИ РУБРИКИ «СВЕТ ХРИСТОВ»

Top