Самый языкатый сайт Одессы

В Одесі шахраї привласнили більше 300 тисяч гривень з банківських карток українців

В Одесі шахраї привласнили більше 300 тисяч гривень з банківських карток українців

Поліцейські викрили групу комп’ютерних зловмисників, які заманювали громадян у свої тенета повідомленнями про виплати від міжнародної організації окремим категоріям населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. До допису було прикріплене посилання на сайт, який «крав» конфіденційну інформацію про наявні у відвідувачів банківські картки.

Поліцейські встановили, що за хакерською схемою стоять 18-річний житель Білгород-Дністровського району, його знайомий-одноліток з Одеси та 40-річний батько останнього.

Оборудка полягала в наступному: через спеціально створений чат-бот громадянам розсилалися повідомлення «Дія. Допомога від ООН» з пропозицією отримати від держави грошову допомогу в сумі 2200 гривень і посиланням на фішинговий сайт з інтерфейсом, схожим на «Приват 24». Шахрайський вебресурс виманював у відвідувачів реквізити їхніх платіжних карток. Ними в подальшому користувалися під час покупок товару в інтернет-крамницях. Речі, придбані за гроші, отримані в незаконний спосіб, перепродувалися.

За місцями мешкання фігурантів поліцейські провели санкціоновані обшуки, в ході яких вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, товар, придбаний за гроші потерпілих, накладні з поштоматів, де зловмисники отримували посилки, 20 тисяч гривень і 4800 доларів, виручені від продажу речей.

Нині встановлено, що зловмисники здійснили 40 покупок в різних віртуальних магазинах на загальну суму більше 300 тисяч гривень. Кому належали гроші, правоохоронці частково встановили. Тож просимо громадян, які можливо постраждали від дій правопорушників, звернутися до поліції за номером «102».

Наразі в рамках провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 190 КК України, призначено комп’ютерно-технічну експертизу. За свої махінації чоловікам може загрожувати позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top