Самый языкатый сайт Одессы

7 липня Православна Церква святкує велике свято – Різдво Іоанна Предтечі

7 липня Православна Церква святкує велике свято – Різдво Іоанна Предтечі

Сьогодні православні християни згадують євангельські події про те, як у родині іудейського священника Захарії і його дружини Єлизавети народився майбутній пророк. Через тридцять років він сповістить пришестя Месії — Ісуса Христа, і буде хрестити Спасителя у водах ріки Йордан.

Батьки святого славного Іоанна були вже досить похилого віку, але їхній багаторічний шлюб лишався бездітним. У ті часи вважалося, що бездітність — це покарання за якийсь великий гріх. Якось із богоугодним Захарієм відбулося диво. Коли він звершував богослужіння в Єрусалимському храмі, йому з’явився Архангел Гавриїл, котрий сповістив священнику про народження сина. Священнослужитель не повірив, за що був покараний тимчасовою німотою, яка минула лише після народження Предтечі Іоанна.

Хреститель Господній був родичем Ісуса Христа і народився на півроку раніше від Нього. Матір назвала сина Іоанном і це здивувало рідних, тому що ніхто в родині не мав такого імені. Проте священник Захарія, котрий ще був німим, взяв дощечку і написав: «Іоанн ім’я йому» (Лк. 1:63). Відразу після цього священнику повернувся дар мовлення і, прославляючи Господа, він сповістив, що його блаженний син передбачить всьому іудейському народу пришестя Месії.

Пророк Іоанн – найбільш вшанований святий після Богородиці, про котрого Сам Спаситель говорив: «з народжених жінками не було більшого за Іоанна Хрестителя» (Мф. 11:11).

Top