Самый языкатый сайт Одессы

Близько 40% експортерів зерна на Одещині уникають сплати податків

Близько 40% експортерів зерна на Одещині уникають сплати податків

Голова Одеської ОВА заявляє, що не сплачують податки від 30 до 40% експортерів українського зерна в Одеській області.

Саме тому Одеська ОВА пропонує експортерам зерна, які сумлінно працюють на зерновому ринку, об’єднати зусилля для подолання тіньового ринку експортного зерна. Про нову ініціативу повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер за результатами перевірки, які виявили, що 30-40% зерна, які ідуть на експорт через Одеську область — невідомого походження.

«Маємо перші результати. Як і очікувалося — 30-40% суб’єктів ринку експортного зерна працюють в тіні», — доповів Кіпер.

За його словами, аналіз походження зерна від перших 32 перевірених експортерів показав, що лише 21 компанія — працювала сумлінно, зі сплатою всіх податків.

«А до 11 підприємств з’явилися питання щодо походження зерна. Здебільшого ці підприємства не з Одеської області. Перевіркою кампаній будуть займатися відповідні правоохоронні структури», — зазначив глава ОВА.

Він нагадав, що в подальшому завантаження суден відбуватиметься виключно за умови проведення попереднього аналізу законності походження зерна. Усі митні декларації мають бути зареєстровані до завантаження експортного товару.

Відповідні правоохоронні структури перевірятимуть компанії.

Кіпер закликав усіх охочих долучитися до команди «білих» і підписати меморандум з Одеською обласною військовою адміністрацією (щодо зміцнення співробітництва в аграрному, транспортному та продовольчому секторах задля детінізації експорту української сільгосппродукції та забезпечення продовольчої безпеки).

Оприлюднений документ не містить конкретики, а є, скоріш декларативною угодою. Так, підписанти зобов’язуються:

— дотримуватися законів щодо сплати податків та зборів з усіх видів виробництва, постачання, зберігання, транспортування, обробки та експортування продукції сільського господарства, зокрема суб’єктами господарювання, які здійснюють виробничу діяльність в портах Одеської області (портові оператори, вантажовласники, вантажовідправники, агентські, транспортно-експедиторські компанії, організації які надають послуги з сепарації та фумігації вантажів тощо);

— працювати над вдосконаленням процесу адміністрування податків, детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення;

— запобігати збиткам економічним інтересам України й шкоді інтересам сумлінної підприємницької спільноти;

— створювати надійні бар’єри на шляху надходження на експорт товарів без сплати визначених чинним законодавством податків і зборів тощо.

Серед перших підписантів меморандуму з Одеською ОВА були Українська зернова асоціація (УЗА), ТОВ «Дельта Вілмар Україна» і ТОВ СП «Нібулон».

Втім, до ініціативи вже долучилися 26 підприємств.

📌 Читайте IVASI NEWS в соцмережах

Tg: t.me/ivasinews
Threads: threads.net/@ivasi_news
Fb: facebook.com/ivasi.news
Insta: instagram.com/ivasi_news

Top