Самый языкатый сайт Одессы

23 січня православні вшановують пам’ять Митрополита Анатолія Одеського

23 січня православні вшановують пам’ять Митрополита Анатолія Одеського

23 січня, у день пам’яті священномученика Анатолія Одеського, православні віруючі з великою повагою згадують людину, чий земний шлях послужив зміцненню православної віри та духовності у нашому регіоні.

Священномученик Анатолій, митрополит Одеський та Херсонський (у світі Андрій Григорович Грисюк) народився 20 серпня 1880 року у Волинській губернії у родині повітового скарбника. Після закінчення Київської Духовної Академії в 1913 році архімандрит Анатолій був покликаний до єпископського служіння, спочатку відбулася його хіротонія на єпископа Чистопольського, вікарія Казанської єпархії. З 1928 року Владика призначається архієпископом, а згодом митрополитом Одеським.

Останнім місцем служіння Святителя стала Свято-Димитріївська церква: всі інші храми Одеси на той час були закриті. Після арешту 1931 року майже всіх одеських священиків, Владика постійно ходив до радянських установ із проханням про звільнення численних священиків. 1936 року Владику заарештували в Одесі та вивезли до Києва. Потім для подальшого «наслідку» його відправили до Москви. На початку 1937 року НКВС оголосило вирок: ув’язнення до табору терміном п’ять років. Так Святитель опинився у Килтовському Ухто-Печерському таборі в Республіці Комі, де за рік помер.

1997 року Анатолій Одеський канонізований як місцевошановний святої Одеської єпархії Українською Православною Церквою, і зарахований до лику святих новомучеників у 2000 році для загальноцерковного шанування.

ВСЕ СТАТЬИ РУБРИКИ «СВЕТ ХРИСТОВ»

Top