Самый языкатый сайт Одессы

Через війну в Україні значно зменшується кількість населення

Через війну в Україні значно зменшується кількість населення

Населення України просто «тане на очах» через війну. За шість місяців 2023 року в Україні народилося близько 93,5 тисяч дітей – на 28% менше, ніж за аналогічний період довоєнного 2021 року, — повідомляє DW.

«За найпесимістичнішим прогнозом, кількість населення України може скоротитися з нинішніх приблизно 37 млн до 26 млн через 10 років, — заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова. Про це вона сказала під час виступу на Регіональному економічному форумі в Києві. Елла Лібанова вважає, що Україна вичерпала потенціал демографічного зростання.

«Упродовж 60 років – з середини 1960-х – рівень народжуваності в Україні не забезпечує навіть простого відтворення поколінь. Для того, щоб наступне покоління хоча б дорівнювало попередньому, 100 жінок повинні народжувати приблизно 215 дітей. У 2021-му ця цифра в Україні становила 120. Найнижчий рівень був у 2001-му – 109. Чи це найнижчий рівень в Європі, як часто говорять? Ні, не найнижчий. У 2021-му в Іспанії було 1,188. Але це дуже погано. Відповідно, кожне наступне покоління у нас є меншим, ніж попереднє», – пояснила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень.

Також не варто забувати про 6,2 млн. людей, які залишили Україну через війну. Яка частина з них вирішить повернутись назад, а яка залишиться за кордоном назавжди — невідомо.

«Українські біженці відчули, що їхня праця може коштувати набагато дорожче, ніж те, що їм пропонували тут. Це вже зовсім інший стандарт. Є шанс повернути українців, якщо тут усе швидко розвиватиметься. Але якщо у нас не буде цікавої, конкурентної роботи, ми не зможемо утримати людей», – вважає виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

📌 Читайте IVASI NEWS в соцмережах

Tg: t.me/ivasinews
Threads: threads.net/@ivasi_news
Fb: facebook.com/ivasi.news
Insta: instagram.com/ivasi_news

Top