Самый языкатый сайт Одессы

ТЦК блокують банківські карти військовозобов’язаних за неявку до центру

ТЦК блокують банківські карти військовозобов’язаних за неявку до центру

В Україні почастішали випадки блокування банківських карток військовозобов’язаних чоловіків, які отримали повістку, але не з’явилися у назначений час до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Про законність цієї схеми та й наскільки часто до неї вдаються військкомати, розповів адвокат Володимир Крекотень.

За словами адвоката, коли військкоми вважають, що військовозобов’язаний мав якимсь чином отримати повістку та не з’явився у призначений день, то вони ухвалюють постанову про притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності.

«Чи знали ви про те, що вам можуть заблокувати банківську карту за неявку до ТЦК по повістці, яку ви навіть і не отримували? На жаль, такі випадки дедалі частіше трапляються», — інформує правозахисник.

Згідно поясненням адвоката, ТЦК вважають, що кинувши повістку у поштову скриньку, військкоми належним чином викликали чоловіка на певний день та час.

Адвокат зазначив, якщо чоловік не щодня перевіряє скриньку, то у потрібний день у ТЦК прийти в нього не вдасться, бо ж він навіть не знатиме про цю повістку.

За словами правозахисника, коли ТЦК та СП вважає, що військовозобов’язаному українцю належним чином вручена повістка, але він не з’явилися у призначений день та час, вони автоматично, з порушенням всіх принципів і приписів чинного законодавства, з порушенням права на захист та за відсутності особи, ухвалюють постанову про притягнення військовозобов’язаного до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

«Ця постанова буде незаконною, оскільки, винесена за відсутності доказів порушення, а також з порушенням права на захист особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Але у ТЦК це нікого не хвилює», — пояснює адвокат.

Далі для виконання постанову направляють у виконавчу службу. Виконавець відкриває провадження і блокує усі рахунки людини, «навіть, якщо це єдине її джерело для існування».

«Дізнавшись про це, ви біжите до виконавця, там дізнаєтесь щодо причини блокування рахунку і про «порятунок». Вам кажуть заплати штраф, витрати виконавчого провадження і тоді все розблокують, а провадження закриють. І ви платите», — додає правозахисник.

Якщо хтось вже потрапив у таку ситуацію, Володимир Крекотень не радить йти шляхом «найменшого спротиву» і просто оплатити штраф, аби лише швидше розблокувати рахунок. Він наголошує, що таким чином особа лише визнає свою провину у вчиненні адміністративного правопорушення, якого не вчиняла.

За словами правового експерта, варто оскаржувати незаконну постанову про притягнення до адміністративної відповідальності.

📌 Читайте IVASI NEWS в соцмережах

Tg: t.me/ivasinews
Threads: threads.net/@ivasi_news
Fb: facebook.com/ivasi.news
Insta: instagram.com/ivasi_news

Top