Самый языкатый сайт Одессы

До Тузлівських лиманів на Одещині прилетіли десятки тисяч галагазів

До Тузлівських лиманів на Одещині прилетіли десятки тисяч галагазів

Днями з нацпарку «Тузлівські лимани» відлетіли фламінго до Болгарії, але натомість прилетіло з різних місць багато галагазів.

    Про це у власній сторінці Фейсбук розповів Іван Русев, доктор біологічних наук, професор та науковий журналіст.

    Галагаз — довірливий і естетично привабливий птах, справжня перната прикраса Тузлівських лиманів.

    Галагази далеко не відлітають від місць гніздування — Причорноморських лиманів. Чисельність галагазів зараз в НПП «Тузлівські лимани» — більш 30 тисяч тільки на двох лиманах Шагани та на південної частині Алібея.

    В Україні галагаз гніздовий на Азово-Чорноморському узбережжі і залітний іноді на решті території птах. Чисельність галагазів на лиманах зараз повністю залежить від наявності корму.

    Галагаз часто борознить каламутні мулисті узбережжя лиманів — витягує шию і повертає її вправо-вліво, пропускаючи через дзьоб весь намул. На внутрішніх водоймах здобуває поживу на плаву, але на відміну від більшості качок, все одно не пірнає.

    Хоча шлюбні ігри і бійки у галагазів спостерігаються щороку, партнери зберігають вірність один одному упродовж всього життя.
    Між самцями нерідко трапляються сутички за право на територію. Цікавим є той факт, що гніздо галагази часто роблять у норі. Часто використовуються старі норі ссавців – шакалів, лисиці, борсука.

    ________________________________________________________________________________

    На Тузловские лиманы Одещины прилетели десятки тысяч галазов


    На днях из нацпарка «Тузловские лиманы» улетели фламинго в Болгарию, но взамен прилетело из разных мест много галагазов.

    Об этом на своей странице Фейсбук рассказал Иван Русев, доктор биологических наук, профессор и научный журналист.

    Галагаз — доверчивая и эстетически привлекательная птица, настоящее пернатое украшение Тузловских лиманов.

    Галагазы далеко не улетают от мест гнездования — Причерноморских лиманов. Численность галагазов сейчас в НПП «Тузловские лиманы» — более 30 тысяч только на двух лиманах Шаганы и на южной части Алибея.

    В Украине галагаз гнездовая на Азово-Черноморском побережье и залетная иногда на остальной территории птица. Численность галагазов на лиманах сейчас полностью зависит от наличия корма.

    Галагаз часто бороздит мутные илистые побережья лиманов — вытягивает шею и поворачивает ее вправо-влево, пропуская через клюв весь ил. На внутренних водоемах добывает пищу на плаву, но в отличие от большинства уток, все равно не ныряет.

    Хотя брачные игры и драки у галагазов наблюдаются каждый год, партнеры сохраняют верность друг другу на протяжении всей жизни.
    Между самцами нередко случаются стычки за право на территорию. Интересен тот факт, что гнездо галагазы часто делают в норе. Часто используются старые норы млекопитающих — шакалов, лисы, барсука.

    📌Сайт
    📌Телеграм
    📌Threads
    📌Facebook
    📌Insta

    Top