Самый языкатый сайт Одессы

Одеській «швидкій» виповнилося 120 років: як усе починалося

Одеській «швидкій» виповнилося 120 років: як усе починалося

Одеська станція швидкої медичної допомоги відзначає ювілей — 120-річчя із дня заснування.

Одна з перших у Європі станція швидкої медичної допомоги була відкрита в Одесі 29 квітня 1903 року та була оснащена передовим для свого часу обладнанням. І сьогодні одеські медики служби екстреної допомоги продовжують традиції професіоналізму та гуманності.

Історична довідка

Перша спеціалізована станція швидкої медичної допомоги була створена в Одесі в 1903 році за взірцем першої європейської станції швидкої допомоги у Відні. Міське самоврядування Одеси безкоштовно надало необхідну для будівництва станції ділянку землі у Валіховському провулку поблизу міської лікарні (нині — міська клінічна інфекційна лікарня). 29 квітня 1903 року в Одесі було офіційно відкрито станцію швидкої допомоги, яка була оснащена за останнім словом науки та техніки свого часу. Дві парокінні карети, спеціально виготовлені та обладнані у Відні, доставляли бригаду, яка складалася з лікаря та двох санітарів, до місця виклику за 15-20 хвилин. Чергування на станції велося цілодобово, вдень виїжджали дві бригади, а вночі — одна. Вдень карета виїжджала на виклик через 30 секунд, вночі — через 1-2 хвилини. За місяць робилося 300 виїздів.

Від початку роботи станція швидкої допомоги працювала і як медичний заклад, і мала стаціонар для важкохворих та постраждалих. Також надавалася амбулаторна допомога пацієнтам, які зверталися самостійно. Тут працювала перша пересувна рентгенівська установка, бактеріологічна та клінічна лабораторії.

Вся медична допомога надавалася на безоплатній основі — як бідним верствам населення, так і заможним людям.

Десять років тому Одеська станція швидкої медичної допомоги була передана з міської власності до обласної згідно з впроваджуваною в Україні реформою галузі охорони здоров’я. І сьогодні це потужна, оснащена за сучасними стандартами медична установа, яка щодня надає медичну допомогу сотням одеситів та гостей міста.

Гаряча стрічка новин IVASI.NEWS у телеграмі. Підписуйся: https://t.me/ivasinews

Top